Szolnoki kórház: hazugozni kezdett a polgármester, majd rájött, a valóság sajnos őt cáfolja

Megosztás

A szolnoki kórházban több osztályon is komoly ellátási problémák vannak (ahogy egyébként ez nagyjából az egész országra jellemző) és ennek többen hangot is adtak, leginkább a szülészeti osztály kaotikus állapotai miatt. Szolnok fideszes polgármestere rögtön ellenzéki és baloldali médiahazugságnak nevezte a híreket, ám az interneten elszabadultak erre az indulatok.

Emiatt gyorsan rá is kellett jönnie Szalay Ferencnek, hogy a valóság valami egészen más ahhoz képest, amit ő állít. A szokásos kormánypárti módszerrel próbálta simán hazugságnak beállítani azt, hogy mennyire alapvető bajok vannak a szolnoki kórházban. Ám a hozzászólók fokozatosan szembesítették azzal, hogy ő maga hazudik és vegye végre tudomásul, hogy Szolnokon hatalmas bajok vannak az állami egészségügyi rendszerrel. Tegyük hozzá, sajnos nem csak itt…

A Klubrádió cikke mutat rá a lényegre, ami a fájdalmas valóság egy magyarországi megyeszékhelyen.

“Szolnokon azt kérik a kismamáktól, hogy menjenek máshova szülni. Ezt a kijelentést próbálta hazugságnak beállítani Szalay Ferenc szolnoki polgármester, aki szerint az ellenzék és a “baloldali” média hazugsága ez, de az erről szóló Facebook-posztja alatt elszabadultak az indulatok, és kiderült, Szolnokon rendszeresen küldik a kismamákat Debrecenbe, Mezőtúrra, Budapestre annak ellenére, hogy ott, a helyi a Hetényi kórházba jártak gondozásra.

A polgármester szerint viszont nem igaz, hogy a Hetényi Géza kórházban csak hétfőn és szerdán lehet szülni, igaz, amint a Hvg.hu erre rámutatott, a Magyar Narancs egyáltalán nem írt napokat, de a kórház egyik dolgozója viszont ezt mondta az RTL Híradónak.

A Magyar Narancsnak sem a polgármester, sem a kórház igazgatója nem volt hajlandó nyilatkozni, most viszont úgy tűnik, a szolnoki kismamák és minden jóérzésű ember aggódik a káosz miatt, ezért kénytelen volt megszólalni. A posztban a Facebookon azt a polgármester is elismerte, hogy “a sürgős császármetszések esetén fordulhat elő, hogy más intézetbe szállítják ügyeleti időben (!) a várandós anyukákat azokon a napokon, amikor az esti ügyeletben csak egy szakorvos tud munkába állni”, de a helyzet ennél tragikusabb, mint azt a hozzászólók is megírták.

A szolnoki polgármester jelzése, hogy csak sürgős császármetszések esetén fordulhat elő, hogy más intézetbe szállítják a kismamákat, nem nyugtatta meg a helyieket. A polgármester azt írta, bár nem orvos, de szerinte nagyon ritkán fordul elő ilyen, amire megírták neki, köztük egy orvos is, hogy egyrészt egyáltalán nem ritka az ilyen sürgős eset, másrészt az, hogy mennyire gyakori az előfordulása, az egy állapotos nőt egyáltalán nem nyugtat meg.

Később a polgármester már elismerte, hogy “valóban van olyan ügyeleti nap a szülészeten, amikor csak egy szakorvos ügyel. Ezt kell megoldani, ezen kell dolgozni a kórháznak.”

Sokan a saját tapasztalatukról, illetve családtagjaikkal történtekről írtak: “a mentősök is azt mondták, hogy hétfőn és szerdán fogad új pácienst Hetényi”. Egy nő szerint a kórház hétfőn hajnalban nem fogadta őt, pedig 39 hetesen, vérzéssel jelentkezett. A mentős is azt mondta neki, hogy nem lehet szülni a szolnoki kórházban. Pestre akarták vinni a Honvédkórházba, végül Szentesen fogadták.

Volt, aki arról írt, hogy a lánya szülésénél komplikációk merültek fel, és négy perc alatt kellett megmenteni az életét, azt kérdezte, hogy ilyen esetben, ha valakinél komplikáció merült fel, ezért egy másik városba kell vinni, “az hány kilométer, hány perc?” 

Volt, akinek a húgát pünkösdön éjfélkor szállították a kórházba, de amikor hívták az intézményt, közölték velük, hogy forduljanak vissza és hívjanak mentőt, a budapesti Honvédkórházba viszik őt. Valahogy mégis bejutottak a szolnoki kórház szülőosztályára, ahol az orvos közölte velük: “Ma nem szülünk”. Végül a Honvédban született meg a baba.

Volt, akiért Szegedről jött mentő, hogy Szolnokról Szegedre szállítsa, miközben szivárgott a magzatvize és tolófájásai voltak. A nő szerint végül 5 óra alatt értek a klinikára. A kommentfolyam végén a polgármester már úgy fogalmaz, “a kórház soha nem volt önkormányzatunk intézménye, ezért tájékozódnom kellett a probléma valós súlyáról, s természetesen egyeztettünk a szakemberhiány megoldásáról is” – idézi a polgármestert a lap.

Van olyan komment, amely szerint kitöröltek hozzászólásokat, így előfordulhat, hogy mire rákattint, már nem fog az összessel találkozni, mindenesetre vannak a témát lekicsinylő, a polgármestert éltető hozzászólások is.

Kapcsolódó cikkek